Kuidas puhastada pehmet mööblit: vabaneme tolmust ja plekkidest

Kuidas puhastada pehmet mööblit: vabaneme tolmust ja plekkidest

Kuidas puhastada pehmet mööblit?

Pehmet mööblit võib kohata paljudes kodudes – ta on üheks kohustuslikuks atribuudiks, mis lisab kodudele mugavust ja hubasust. Kuid pehmel mööblil on üks oluline puudus: ajapikku ilmuvad sellele ja jäävad nähtavaks erinevad plekid, mustus ja tolm. Just seepärast peabki hoidma varuks erinevaid meetmeid, mis aitavad üsna kiiresti ja ilma suure vaevata tagastada pehmele mööblile vastavat välisilmet.

Üldreeglid

Kõige esimene, mida tuleb teha pehme mööbli puhastamiseks – on eemaldada selle pinnalt tolmu. Antud protseduur aitab vabaneda suurest kogusest korteris olevatest tolmulestadest.

Kõige lihtsamaks ja enam levinud puhastamisviisiks on lihtsalt töödelda korralikult pehme mööbli pinda tolmuimejaga. Kuid antud viis ei ole soovitatav samet- ja veluurkattega pindadele – need materjalid võivad peale tolmuimejaga puhastamist kaotada oma atraktiivset välisilmet.

Tolmuimeja abil teostatav hooldusprotsess muutub efektiivsemaks kui kinnitada harja otsa niisket marlit. Seda marlit niisutatakse soolalahusega ning aeg-ajalt loputatakse, kui selle pinnale koguneb küllaltki palju tolmu. Taoline lihtne abinõu värskendab polstrit ning muudab värve palju erksamaks.

Kui pole võimalust kasutada tolmuimejat, siis võib soolalahusele lisada lusikatäit äädikat, leotada saadud lahuses voodilina ning seejärel katta niiske linaga polstrit. Peale seda tuleb klopitsa abil kloppida pehmet mööblit polstri sisse imendunud tolmust puhtaks kloppida. Lina tuleb aeg-ajal loputada seni, kuni vesi enam ei muutu mustaks.

Pesuvahendite kasutamine

Üheks lihtsaks ja tõhusaks pehme mööbli puhastamismeetmeks on niiske koristuse teostamine seebilahuse kasutamisega. Kuid siinjuures tuleb olla ettevaatlik, et mitte ära rikkuda pehme mööbli polstrit. Selleks järgitakse mitmeid järgmisi reegleid:

  • peab vahustama vees väikest kogust pasuvahendit, milleks sobib ka tavaline šampoon;
  • tekkinud vahtu kantakse pesukäsna abil plekkide peale, lastakse mitme minuti jooksul sisse imenduda, peale mida nühitakse ja jäetakse kuivama;
  • kui ruumis on väga niiske, siis liigse imendunud niiskuse eemaldamiseks soovitatakse kasutada tolmuimejat. See aitab vältida kõdunemist.

Kasulik nõu: võib mitte osta laialt reklaamitavaid pesuvahendeid, vaid asendada neid tavalise majapidamisseebi lahusega. Seepi tuleb korralikult peenestada, peale mida vahustatakse saadud seebipuru kuumas vees tihedasse vahtu.

Plekkide eemaldamise reeglid

Seebilahus on üheks väga tõhusaks meetmeks pehme mööbli pinnalt igasuguse mustuse eemaldamiseks, kuid kaugeltki mitte alati on selle abil võimalik plekkidest lahti saada. On olemas järgmised võimalused pehme mööbli pinnalt plekkide eemaldamiseks, selle valik sõltub aga pleki päritolust ja iseloomust:

  • maha kallatud õlle jälgedest saadakse lahti tavalise seebivahu abil ning vahujoogi iseloomulikust lõhnast vabanemiseks võib kasutada lahjat äädikalahust;
  • kohviplekid – neid võtab ära äädika, vee ja pesuvahendi lahus. Kõiki koostisosi tuleb võtta võrdses koguses. Saadud segu kantakse pleki peale, pestakse puhta veega maha, peale mida kuivatatakse polstrit korralikult;
  • näts –pehme mööbli pinnalt kinni jäänud nätsu eemaldamiseks rakendatakse lihtsamaid füüsika seadusi. Selleks tuleb asetada pehme mööbli külge jäänud nätsu peale jäätükki, et seda korralikult jahutada. Peale jahutamist miinuskraadideni muutub näts kõvaks ning seda on võimalik ilma suure vaevata eemaldada pehme mööbli pinnalt mitte terava eseme abil.

Erinevate polstrite liikide puhastamisreeglid

Pehme mööbli efektiivseks puhastamiseks tuleb valida maksimaalselt individuaalselt pesuvahendit, mis sobiks just sellele polstri materjalile:

  • gobelään on vägatundlik liigse niiskuse suhtes – antud materjal kaotab üsna kiiresti oma esialgset kuju ja atraktiivsust. Seepärast on gobeläänist polstrit kõige parem töödelda ainult tolmuimejaga ning mitte kasutada pesuvahendeid;
  • seemisnaha jaoks on olemas spetsiaalne hari. Kõigepealt tuleb puhastada pinda liigsest tolmust harja pehme poolega. Rasvaseid ja määrdunud kohti töödeldakse kummist harjakestega, need panevad riidekarvu normaalsesse asendisse tagasi;
  • veluuri on kõige parem puhastada mikrofiberiga. Seda niisutatakse kergelt lahja neutraalsest pesuvahendist tehtud seebilahusega;
  • nahkmööblit puhastatakse tolmust ja plekkidest seebilahusega niisutatud lapiga. Naturaalset nahka on üsna kergesti värskendada odava ja lihtsalt kättesaadava viisiga – tuleb võtta vahustatud munavalgetning kanda see ettevaatlikult naha pinnale. Pole vaja hakata kohe munavalget sisse hõõruma, peab andma mõnda aega, et see ise imenduks sisse. Mõnikord aitab antud meetod taastada ja värskendada isegi ajapikku ilmunud hõõrdunud kohti külgedel.

Õige hooldamise puhul peab pehme mööbel pisut kauem vastu ning hakkab rõõmustama kodakondseid oma atraktiivse ilmega.